Hyllningstal är ofta något man vill göra. Men som man också känner stor osäkerhet kring. Ofta finns det vänner och släktingar på festligheten som man helst inte vill göra bort sig inför.
Men tänk på den du vill hylla och välj att hålla talet för dennes skull. Ett tal är en gåva från hjärtat.
Det är viktigare att du håller talet än att det blir perfekt. Ett bra tal vid sociala tillfällen bedöms mer utifrån innehåll och tanken bakom än utifrån själva framförandet.
Nu på våren dyker det ofta upp lämpliga tillfällen att hålla hyllningstal. Det är konfirmationer, student, bröllop, pensionsavgångar mm.
Förbered dig så här:
1) Hitta det som gör dig ödmjuk, tacksam, glad, stolt i relation till den eller dem som ska hyllas.
2) Hitta två eller tre positiva egenskaper hos den du hyllar och ge exempel på dessa.
3) Leta reda på något fint citat som passar in eller en dikt eller en sak (symbol) som illustrerar det du vill uttrycka.
4) Ta tid! Det räcker med 3 minuter
- Inled med citatet eller dikten eller med att visa upp symbolen/saken.
- Presentera dig och säg det ödmjuka, glada, tacksamma, stolta som du valt.
- Beskriv de positiva egenskaperna med exempel
- Avsluta eventuellt med samma citat/dikt/symbol eller låt alla vara med och vara glada, ödmjuka, tacksamma, stolta!
- SKÅL!
Ett hyllningtal ska talas inte läsas. Om man vill säga något positivt om en eller flera personer blir det inte särskilt trovärdigt om man behöver läsa innantill. En hyllning ska framföras på ett hjärtligt och trovärdigt sätt.
Skriv ner ditt tal med TALSPRÅK eller helst bara med stödord, det ska vara ett lättläst manus. Vid sociala tillfällen ska man räkna med risken att bli rörd och komma av sig eller att andra interagerar så att man kommer av sig. Alla förstår det här och man behöver inte skämmas om man skulle komma av sig. Skriv bara ett manus som är lätt att hitta rätt i. Små hårda manuskort är ofta idealiska för korta tal. Mitt råd är att inte ha något sladdrigt ihopvikt papper som dels är svårare att läsa och dels tydligt visar om du är lite darrhänt. Ett hårt kort håller sig stilla och du kan hålla med båda händerna i det på ett naturligt sätt.
Vill du lära mer anmäl dig gärna till min fördjupningskurs i presentationsteknik eller köp privatlektioner
Fan va najs
Göttmos